Styczeń ze szczyptą pikanterii

2021-02-05

Iwona Wieczorek została laureatką styczniowej edycji ósmego sezonu konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na babkę ze szczyptą pikanterii otworzy kalendarz kulinarny na 2022 rok, który podsumuje tegoroczną zabawę. Z kolei luty będzie poświęcony propozycjom dań wzmacniających odporność.

Tajemniczym składnikiem, który nadaje babce pikanterii, jest chili. Ta aromatyczna przyprawa działa rozgrzewająco i ma właściwości zdrowotne. Jest popularna w daniach wytrawnych, ale też coraz częściej ma zastosowanie w cukiernictwie – bardzo dobrze komponuje się z ciemną czekoladą czy kakao.

Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania wzmacniające odporność. Wielu z nas ma swoje domowe sposoby na ochronę przed różnego rodzaju infekcjami, szczególnie w czasie zimy, a komponując dania z produktów bogatych w witaminy, możemy wzmocnić swój organizm. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

 

Babka ze szczyptą pikanterii

Składniki:

1/2 kostki masła

1 szklanka mleka

1 łyżka kakao

1 łyżka dowolnego dżemu

1 szklanka cukru

1 łyżeczka chili

2 szklanki mąki

1 jajko

1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy masło, mleko, kakao, dżem, cukier oraz chili, zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy, po czym dodajemy mąkę, jajko oraz sodę. Dokładnie mieszamy, przekładamy do formy keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do nagrzanego do temp. 170*C piekarnika, pieczemy ok. 40-45 min (do suchego patyczka).

Polewa:

Tabliczka czekolady, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru, 2-3 łyżki wody. Składniki przekładamy do garnka i  podgrzewamy do momentu roztopienia cukru (zamiast wody można dodać kilka kropel soku z cytryny). Ostudzoną babkę polewamy również przestudzoną polewą.

Smacznego!