Deser z nutką kawy

2021-06-16

Tort bezowy z kremem kawowym smakiem maja w konkursie „Rudzkie Smaki”. Zwycięski przepis nadesłała pani Anna Koźlik. Tematem czerwcowej edycji zabawy jest danie lub przekąska kibica. Z kolei lipiec i sierpień to tradycyjnie czas na smaki wakacji.

Kawa w roli deseru była tematem majowej odsłony konkursu Rudzkie Smaki. Zwyciężyła beza z kawowym kremem i bakaliami. – To ulubiony deser mojej mamy, tak jak filiżanka aromatycznej kawy. Tort bezowy jest lekki i a krem puszysty. Mama przepada za bakaliami, ale tak naprawdę dodatkiem mogą być same orzechy lub owoce sezonowe – mówi autorka przepisu.

Czerwiec to wyjątkowy czas dla kibiców. Rozpoczęły się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. Z pewnością wielu z nas śledzi rozgrywki i trzyma kciuki za swoich faworytów. Samo kibicowanie nie ma jednak uroku bez odpowiedniej oprawy, czyli jedzenia i picia. Standardowe chipsy, popcorn, krakersy czy paluszki można zastąpić przygotowanymi  wcześniej zdrowymi przekąskami czy lekkimi daniami. -  Do końca czerwca czekamy na takie właśnie propozycje dla kibiców Mistrzostw Europy – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej. - Dodatkową nagrodą dla autorki smaku maja jest „Ruda kawka” z palarni kawy w Wirku – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Przypomnijmy, że pod koniec kwietnia został rozstrzygnięty konkurs na projekt etykiety i nazwę rudzkiej kawy. Zwycięska „Ruda kawka” znajduje się już w ofercie wireckiej palarni. To mieszkanka dwóch wysokogatunkowych ziaren arabica oraz robusta o profilu sensorycznym: czekolada mleczna, orzechy, praliny, nuta wiśniowa.

Kawowy tort bezowy

Blaty bezowe:

  • 8 białek,
  • szczypta soli,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy drobny cukier, dalej ubijając do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę mieszamy na wolnych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dzielimy masę na pół i każdą przelewamy na papier formując dwa równej wielkości okręgi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C  i pieczemy jeszcze przez ok. 1,5 godziny. Pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Blaty bezowe można upiec wieczorem i zostawić w piekarniku do czasu przygotowania tortu.

Krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 g mleka słodzonego skondensowanego,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka gorącej wody,
  • 200 g bakalii namoczonych wcześniej (ok. 2 godzin) w rumie lub gorącej wodzie,
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub nerkowców.

Przygotowanie

Serek mascarpone i mleko skondensowane powinny być schłodzone. Kawę rozpuszczamy w jednej łyżce gorącej wody. Serek mascarpone ubijamy mikserem do otrzymania puszystej masy (około 2 minut). Dodajemy słodzone mleko skondensowane i dalej ubijamy. Pod koniec ubijania wlewamy kawę. Powinien powstać gęsty, jednolity krem. Blat bezowy  kładziemy na talerzu. Wykładamy na niego krem, zostawiając 2 łyżki do dekoracji. Posypujemy 2/3 bakalii.  Przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu smarujemy cienko pozostałym  kremem, posypujemy bakaliami, kawą rozpuszczalną, dekorujmy świeżymi malinami.

Smacznego!